Duurzame transformatie

  • Zonheuvel-duurzaam-BOS-KL
  • zonh-off-bew1-web
  • zonh-off-bew3-web
  • EM-WP-Zon5
  • EM-WP-zon-a-txt
  • EM-WP-zon-b-txt
contact

De juiste duurzame transformatie strategie geeft bestaande gebouwen een geheel nieuw en gezond leven.

Door transformatie van gebouwen die in onbruik zijn geraakt of niet meer voldoen aan de hedendaagse eisen kan het vastgoed weer een waardevolle toekomst krijgen.

Geen enkel gebouw is gelijk, daarom vraagt elke transformatie om een specifieke strategie. Deze wordt bepaald aan de hand van:

DUURZAME TRANSFORMATIE STRATEGIE

  • Een scan van de gebouwstructuur, bouwtechnische staat en locatiekenmerken
  • Duurzaamheid concept op energetisch-, materiaal- en gebruiksniveau
  • Een slim ruimtelijk / architectonisch concept
  • Een gezond model van investering en opbrengst

DE UITVOERING

Bij transformatie van hele gebouwen of gebouwdelen (kantoorverdiepingen) blijven vaak alleen de herbruikbare delen overeind staan. Hierbinnen krijgt de nieuwe gebruiksfunctie gestalte(wonen /werken/recreëren). Dit vergt een intensief ontwerpproces met veel aandacht voor zowel concept als uitvoering. Ervaring hierin is in voorgaande jaren onder andere opgedaan bij Rau architecten. Zoals bij de transformatie van het hotel Zonneheuvel.

HOTEL TRANSFORMATIE

Dit project betreft een transitie van een sterk verouderd naar een modern hotel met een verantwoorde duurzame bedrijfsvoering. Van het bestaande gebouw is de draagstructuur en de gevel gebruikt om een nieuw, efficiënter en duurzaam hotel te creëren. Tijdens de bouw is het hotel open gebleven voor de gasten.

Door het opschuiven van de hotelgangen en het draaien van de hotelkamers konden alle kamers met behoud van de bestaande draagstructuur vergroot worden. Door deze aanpak zijn 110 ruimere hotelkamers gerealiseerd in plaats van de oorspronkelijk verwachte halvering van het aantal hotelkamers.

In het transitietraject is veel aandacht besteed aan verduurzaming op het gebied van energie, water, afval en materiaalgebruik.

De energiebehoefte is verlaagd door een binnenplaats te veranderen in een overdekt atrium met een geringer geveloppervlak. De overige gevels zijn hoogwaardig geïsoleerd en voorzien van warmte werend isolatieglas. De warmte uit de afgevoerde ventilatielucht wordt opgevangen en opnieuw gebruikt. Wanneer een hotelgast zijn kamer verlaat worden alle processen in de kamer stopgezet en de elektriciteit afgesloten. In de lege hotelkamer stabiliseert vervolgens de luchtkwaliteit en stopt de toevoer van verse lucht. Er zijn Ledverlichting, LED-televisie en sensor gestuurde verlichting in de algemene ruimten geïntroduceerd.

Het hotel is tevens uitgerust met een serie slimme duurzame technieken. Klimaatmatten zijn gestukt in de leemstuc plafonds. Deze matten zorgen voor een hoger rendement en een verhoogd comfortgevoel. De Leemstuc werkt bovendien vochtregulerend en heeft een warmte accumulerend vermogen. Met een warmte-koude opslagsysteem (WKO) wordt overtollige warmte of koude in de grond opgeslagen voor gebruik in een later seizoen. Regenwater en afvalwater van bad, douche en wastafel wordt hergebruikt om de toiletten te spoelen. Sensorkranen en waterbesparende douchekoppen zorgen voor een verdere besparing op het waterverbruik.

Toegepaste materialen zijn geselecteerd op duurzaamheid en de cradle to cradle gedachte zoals de vloerbedekking gordijnen en douchevloer en wanden.

contact

 

error: Content is protected !!